Expositie De Veldkei

28 maart 2023

Met gepaste trots mag ik mijn foto expositie aankondigen in mei en juni 2019 in De Veldkei te Havelte! Mijn naam is Jolanda Vermaire en ben Natuurlijk Licht Fotograaf en eigenaar van Zilverslang Fotografie, woonachtig te Tuk.

Fotogeniek?

Fotogeniek is iedereen op haar of zijn eigen wijze en ik kan die mooie glimlach of de lichtjes in je ogen tevoorschijn toveren en een puur en krachtig beeld van vastleggen. Alleen of met je gezin of geliefde behoort zéker ook tot de mogelijkheden! Mijn specialisatie is onder meer portretfotografie in de breedste zin van het woord, voor groot en klein, het maakt niet uit welke huidskleur je hebt of welke religie je aanhangt en wat je leeftijd is. Hoe vaak zegt men wel niet: ‘Nee hoor, ik sta toch nooit mooi op de foto, of ik ben niet fotogeniek…’ Je bent wie je bent en ik zie jouw uitstraling en leg dit vast voor een privé- of zakelijke foto.

Oude meesters herleven

Door mijn foto opleiding Natuurlijk Licht Fotograaf heb ik op een nieuwe en andere wijze leren kijken naar hoe de oude meesters het licht hebben gebruikt in de schilderijen en heb dit verwerkt in twee foto’s , ‘Een Poolse Edelman’ van Rembrandt en ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer afgedrukt op fine art papier en ingelijst.

KRACHT!

KRACHT was de titel voor mijn eindexamenopdracht, een zwart wit foto van een jongeman, Dave, in transitie, geboren in het verkeerde lichaam en hij heeft de keuze gemaakt om een aantal operaties te ondergaan om zo een geslachtverandering te ondergaan van meisje naar man. Op de foto (ook op fine art papier afgedrukt) is te zien dat Dave trots is op zijn lichaam en zich niet schaamt voor de littekens op zijn borstkas, in tegendeel zelfs. Dave is trots en straalt KRACHT uit, ik heb respect en bewondering voor zijn durf en moed en vind het fantastisch dat hij volledig gesteund wordt in zijn transitie door zijn moeder, zus en familie. Het interview wat ik had met Dave met zijn foto is paginagroot geplaatst in de Steenwijker- en Meppeler Courant op respectievelijk 03 en 06 mei 2019, dit artikel hangt ingelijst naast de foto van Dave.

Nieuw leven

Op drie houten panelen zijn drie baby’s gefotografeerd, mijn drie kleindochters van ongeveer een week oud en zie hoe de verschillen al zichtbaar zijn tussen de meisjes, ook dit zijn mooie herinneringen en blikvangers aan de wand.

Bali

Eind 2018 hebben we voor het eerst Bali bezocht en waren verrast door de warmte, luchtvochtigheid, gastvrijheid, de glimlach, scooters, drukte en schoonheid van bijvoorbeeld de rijstterrassen welke op de lijst van Werelderfgoed van Unesco staan. We hebben veel blije en tevreden Balinezen ontmoet en hebben door de binnenlanden gereden met gidsen in kleine warungs gegeten (lokale eettentjes met simpele maar smakelijke gerechten). Vegetarisch eten? Geen probleem hoor, dan halen we het vlees er even uit… Maar ook kleine kinderen met afbrokkelende en rotte tandjes, mannen en vrouwen, relatief jong, met staar, veel kindertehuizen. Wat ook opviel is dat de bevolking is op hoge leeftijd nog aan het werk is, slecht ter been of niet. Een kleine greep uit de reisfoto’s is te bekijken op deze expositie.

Herinneringsalbum

En heb je ooit wel eens gedacht aan het maken van een herinneringsalbum? Niet van de vakantie of een feest maar wel van het afscheid van een geliefde of familielid, tijdens de dag van afscheid wordt je vaak overmand door verdriet en ontroerd door alle mensen die mét jou afscheid willen nemen en naast je staan en je bijstaan deze dag. Mijn andere specialiteit is herinneringsfotografie, voor velen (nog) onbekend maar uit eigen ervaring weet ik hoe troostend zo’n herinneringsalbum kan zijn, bladerend door het album zie je mooie en emotionele én waardevolle momenten terug die je op dag van afscheid niet hebt opgemerkt. Heel vaak vertelt de familie dat het album helpt om te verwerken, toch nog weer eens doorbladeren en wegleggen als je even te veel wordt en dan weer op jouw moment verder bladeren en stilstaan bij die ene bijzondere en mooie foto.

error: Deze inhoud is beschermd en eigendom van © Zilverslang Fotografie. Voor meer informatie, neem contact op met jolanda@zilverslangfotografie.nl.