Terugblik juli 2018

Mijn partner is 31 juli overleden, Jolanda Vermaire vroeg mij als vriendin of het goed was dat zij foto’s maakte van mijn overleden partner en van haar vertrek uit onze woning in de lijkwagen. Ik had daar zelf niet bij stilgestaan, maar vertrouwde zo op de integriteit van Jolanda dat ik ja zei.

Mijn partner heeft haar lichaam ter beschikking gesteld van de medische wetenschap, waardoor zij al na 2 uur is opgehaald uit onze woning, dat paste bij haar en dat hebben de kinderen en ik natuurlijk gerespecteerd. Wat we niet wisten, is dat het afscheid heeft moeten plaatsvinden in 2 uur, daarna niets meer….niet nog even kijken bij haar, niet nog even wat zeggen of bij haar gaan zitten.

Pas 2 dagen later realiseerde ik me dat dit emotioneel veel te zwaar is. Het is niet te beschrijven wat de foto’s van Jolanda toen voor mij hebben betekend en nog.

De foto’s zijn verstild, ingetogen en zo mooi genomen dat deze alleen maar troostend en helend hebben gewerkt. Ook de posities van de foto’s zijn heel professioneel genomen en Jolanda heeft oog en gevoel voor om emoties op gepaste wijze vast te leggen.

Ook heeft zij onopvallend foto’s genomen tijdens de herdenkingsdienst, prachtige sfeerfoto’s die me heel dierbaar zijn. Menige foto roept emoties op en juist dat is zo goed voor de verwerking, het zien van de foto’s samen met de herinneringen die in je hoofd zitten, geven troost om verder te gaan. Ik zou het iedere nabestaande gunnen.

Frieda van der Luur

Terugblik april 2017

Jolanda heeft het overlijden en de begrafenis van mijn vader zó vastgelegd in een album dat het een dierbare herinnering is voor mijn familie en mij.

Ineke

Copyright Zilverslang Fotografie