Steenwijker Courant 13-05-2019
Expositie fotowerk Jolanda Vermaire geopend


Tuk/Havelte – Jolanda Vermaire uit Tuk exposeert in de maanden mei en juni haar fotowerk in De Veldkei in Havelte.

Jolanda is Natuurlijk Licht Fotograaf en eigenaar van Zilverslang Fotografie. Vrijdagavond 10-05-2019 werd haar expositie officieel geopend. ‘Fotogeniek is iedereen op haar of zijn eigen wijze en ik kan die mooie glimlach of de lichtjes in je ogen tevoorschijn toveren en een puur en krachtig beeld van vastleggen’, vertelt ze.

Specialisatie

Haar specialisatie is onder meer portretfotografie in de breedste zin van het woord, voor groot en klein. ‘Het maakt niet uit welke huidskleur je hebt of welke religie je aanhangt en wat je leeftijd is.’ Door mijn foto-opleiding Natuurlijk Licht Fotograaf heb ik op een nieuwe en andere wijze leren kijken naar hoe de oude meesters het licht hebben gebruikt in de schilderijen en heb dit verwerkt in twee foto’s , ‘Een Poolse Edelman’ van Rembrandt en ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer afgedrukt op fine art papier en ingelijst.’

Eindexamenopdracht

‘Kracht!’ was de titel voor haar eindexamenopdracht, een zwart/wit foto van een jongeman, Dave, in transitie, geboren in het verkeerde lichaam en hij heeft de keuze gemaakt om een aantal operaties te ondergaan om zo een geslachtverandering te ondergaan van meisje naar man. Het interview dat ze had met Dave met zijn foto is paginagroot geplaatst in de Opregte Steenwijker- en Meppeler Courant op respectievelijk 3 en 6 mei. Dit artikel hangt ingelijst naast de foto van Dave.

Ook zijn er foto’s van baby’s en reisfoto’s uit Bali te bewonderen.