Zilverslang Fotografie in Steenwijker Courant van 03-05-2019 en in de Meppeler Courant van 06-05-2019:
Dave is in transitie van meisje naar manSteenwijk – ‘Dave Rink ondergaat transitie van meisje naar man’ , dit artikel stond in de Steenwijker Courant van 25 december 2017. Daarin vertelde hij dat hij op 11 januari 2016 met zijn moeder een gesprek had over dat hij geen meisje meer wilde zijn en zich een jongen voelde.

Door Jolanda Vermaire
Dave was boos op zijn meisjeslichaam, zijn borstgroei en menstruatie voelde destijds vreselijk en daarbij kwam ook nog het gepest worden op school. Dat was ondraaglijk voor Dave, waardoor hij in januari 2015 een burn-out kreeg. Moeder Danielle vult Dave aan en vertelt dat een jaar voor de coming out van Dave hij zes maanden pijn en koorts had op de plek van zijn blinde darm. Na onderzoek in het ziekenhuis werd niets gevonden. De koorts bleek daar op onverklaarbare wijze verdwenen te zijn.
Omdat Daniëlle vermoedens had dat er wellicht iets anders aan de hand zou kunnen zijn, besloot ze niet verder te gaan met onderzoeken en zei ze tegen de behandelend arts dat haar dochter eerst maar eens moest ontdekken wie zij is, wat ze is en wie ze wil zijn. Dit bleek een goed besluit te zijn, omdat juist in deze periode veel duidelijk is geworden voor Dave.

Transgender
Nu kijkt Dave terug op die periode, vier jaar later. ‘Ik was boos, ik was anders en kon me niet gedragen als een meisje en dat was eigenlijk mijn hele leven al zo. Door de burn-out was ik veel thuis en las op internet over transgender zijn en dat was een openbaring. Dat ging over mij, ik herkende zó veel!’
Transgenders voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in het lichaam die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. De officiële benaming voor dit verschijnsel is genderdysforie, dat is een gevoel van onbehagen met het geslacht. Genderdysforie is van alle tijden, in alle landen en onder alle bevolkingslagen voor.
‘Toch was er ook angst, ik was mijn hele leven al ‘anders’ geweest dan andere meiden en als ik dit zou doorzetten zou ik wéér anders zijn. Ik was bang om levenslang een etiket opgeplakt te krijgen en zag alleen de nadelen. Ik was erg bang voor de toekomst, terwijl alles zó herkenbaar was voor mij wat transgender zijn betreft. Deze onzekere periode heeft ongeveer een half jaar geduurd en gelukkig heeft mijn moeder gezegd dat als ik er overtuigd van zou zijn om in transitie te gaan, dat we samen de stappen zouden gaan zetten die nodig waren om man te worden. Dat was ontzettend fijn om te horen. Zij vermoedde al veel langer dat ik in het verkeerde lichaam was geboren, ze was en is een grote steun voor mij.’

Borstverwijdering
In januari 2018 werden zijn borsten verwijderd, dit was een heftige periode. Dave: ‘Toen ik wakker werd uit de narcose voelde ik me ziek. Eindelijk was weggehaald wat ik weg wilde hebben, geen borsten meer! Met mijn vrouwelijke lichaam douchen was bijvoorbeeld vreselijk voor mij, borsten hoorden niet bij mij en juist tijdens het douchen werd ik daar elke keer weer mee geconfronteerd.’
‘Ik hoopte dat er geen verminking zou optreden. Op internet had ik veel verhalen gelezen en foto’s gezien waarbij ik zag dat het helaas niet bij iedereen even succesvol is verlopen. Gelukkig is dat niet gebeurd, de operatie is geslaagd. Drie maanden heb ik mezelf niet durven aanraken op de plek waar mijn borsten zaten, maar ik heb de wonden en littekens wel gezien, dat was trouwens dezelfde avond al. Ondanks de pijn was er grote blijdschap bij mij en mijn moeder, we waren erg geëmotioneerd. Twee à drie weken kon ik zelf helemaal niets en mocht zes weken bijna niets doen. De littekens waren best een zorg, maar door massage en goede wondverzorging zijn deze goed en mooi genezen. Om een voorbeeld te geven… vijf maanden later waren we op vakantie en liep ik in zwembroek op het strand en niemand heeft er iets van gezegd. Dat was een geweldig moment en voor mij het positieve keerpunt in juni 2018.’

Volgende operatie
De volgende operatie zou een combinatie-operatie worden, verwijdering baarmoeder, eierstokken en vaginaverwijdering. Door de lange wachttijden heeft Dave besloten om eerst te kiezen voor de verwijdering van eierstokken en baarmoeder. Dit was in oktober 2018. Een zware operatie, waardoor zijn opleiding aan de PABO en bijbaantje op een laag pitje kwamen te staan. Hij kon zich bij zijn toenmalige werkgever niet ziek melden omdat deze operatie niet noodzakelijk was maar volgens de bedrijfsleider zijn eigen keuze was.
Dit was een teleurstelling voor Dave, omdat het bedrijf volledig op de hoogte was van het transitieproces. Zijn contract werd niet verlengd maar Dave had er vrede mee: hij wil niet werken in een bedrijf dat geen begrip voor hem heeft.
In het ziekenhuis bleek het voor het verplegend personeel best verwarrend te zijn: is het nu mevrouw Rink die komt voor verwijdering van haar eierstokken en baarmoeder terwijl ‘ze’ ingeschreven stond als meneer Rink en op welke afdeling kom je te liggen? Gelukkig voor Dave lag hij alleen op een kamer op de gynaecologieafdeling.

Succesverhaal
Dave wil graag onderstrepen dat zijn verhaal een succesverhaal is, veel transjongens hebben last van depressies, ook ná de operaties maar hij is zonder al te veel problemen (tot nu toe) gekomen waar hij nu staat. Dave:’ Door veel oud klasgenoten word ik op straat niet eens herkend en veel mensen die mij niet als meisje hebben gekend geloven niet dat ik ben geboren als meisje. Mijn moeder en ik waren eens in een winkel en ineens zei een andere klant tegen mijn moeder dat haar zoon wel heel erg veel op haar lijkt! Dat voelde natuurlijk fantastisch, het mooiste compliment voor mijn moeder en ook voor mij dat we konden krijgen.’
Op mijn vraag hoe Dave reageert als iemand hem toch met zijn geboortenaam aanspreekt vertelt hij dat dat inderdaad is gebeurd. ‘Ik was ergens waar een meisje zich aan mij voorstelde met dezelfde naam als mijn geboortenaam en ik viel stil… Mijn eerste gedachte was: hoe weet zij dat ik vroeger zo heette? Dit wist zij niet, maar zij stelde zich voor met haar naam. Ik was even in verwarring gebracht, want ik heet Dave!’Soms komt het voor dat mensen weigeren zijn nieuwe naam te gebruiken: ‘Er was zelfs een docent die weigerde mij bij Dave te noemen, dat was onvoorstelbaar en nogal irritant, maar gelukkig nam de hele klas het voor mij op!’
Hij hoopt dat hij anderen kan helpen met zijn verhaal. ‘Wie weet ontstaat er herkenning, net als ik dat een paar jaar geleden ook zocht en gelukkig heb gevonden. Ik ben trots op mijn lichaam en kijk uit naar de volgende operatie, ook al zal die zwaar zijn. Ik ben blij en dankbaar voor de grote steun van mijn moeder en zus!’

* Met dank aan Dave Rink!
* Met dank aan #Steenwijker Courant voor het plaatsen van mijn artikel en foto op 03-05-2019

Dave Rink in transitie, zijn succesverhaal als transjongen, vele operaties heeft hij ondergaan en er zullen nog volgen maar ook het gebruik van hormoonpreparaten, hij heeft moed en KRACHT! De foto heb ik gemaakt (Zilverslang Fotografie) als eindopdracht voor mijn opleiding Natuurlijk Licht Fotograaf met de titel KRACHT. Over de periode van transitie heb ik Dave geïnterviewd, het artikel met foto is geplaatst in de #Steenwijker Courant van 03-05-2019, waarvoor dank! Er zullen mensen van alle leeftijden zijn die zich zullen herkennen in het verhaal van Dave, hopelijk geeft het hen de KRACHT en moed om keuzes te maken, welke keuze dat dan ook mag zijn...! Geslachtsverandering blijkt nog onbekend te zijn en zelfs lastig bespreekbaar te zijn. www.zilverslangfotografie.nl